Újabb Esterházy családi relikviák kerültek vissza a pápai kastélyba



(pápa-ma.hu) Ismét egy magánszemély ajándékozott az Esterházy-kastélynak egyedülálló, 35 darabból álló Esterházy családi relikviát az elmúlt napokban. A kalandos úton történt előkerülésnek óriási jelentősége van, hiszen az Esterházy-család egykori szervizkészlete újabb csodálatos darabokkal bővülhetett. A családi ereklyéket ma délelőtt sajtótájékoztatón mutatta be a városvezetés, stílusosan a kastély Nagyebédlőjében.
Bászler Nándor feleségével minden nyáron ellátogat Pápára, hogy néhány napot eltöltsön abban a városban, ahol a régi strand melletti, egykori tízes malomban családjával gyermekéveit töltötte.  Miután édesapja, Bászler Géza a '30-as években az Esterházy-kastély uradalmi számvevője, később főszámvevője volt, természetesen felkeltette érdeklődését az idén májusban a kastélyban megnyílt főúri enteriőr kiállítás is.A felújított termeken átsétálva látta azokat az eredeti Esterházy címeres kristálypoharakat, melyek az elmúlt év során kerültek vissza a kastélyba és ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy édesapja hagyatékát, az Esterházy-család által Herenden rendelt porcelán étkészletet a kastélynak ajándékozza.
A 35 darabból álló Tertia sorozat nemcsak visszakerülésének története miatt érdekes, hanem múltja miatt is, hiszen ezt a fajta szervizkészletet akkoriban, kizárólag az uradalmi tisztek rendelhették meg és készíttethették el maguknak.
Dr. Áldozó Tamás a készlet bemutatása során kihangsúlyozta, három nevet kell megemlítenie a készlet hazakerüléséhez kapcsolódóan. 
- Zsuppán István, Rabi István és Keresztszegi Csaba. Mindhárman ismertek filantróp természetükről és arról, hogy különösen vonzódnak a pápai helytörténethez és nemcsak vonzódásuk, ismeretük,   szaktudásuk is van hozzá. Köszönjük szépen, hogy közreműködtek.Dr. Áldozó Tamás kiemelte, az első megmaradt Esterházy-pohárkészlet visszakerülése megrendítő élmény volt, és látszik, hogy a kastély nagyon sok embernek érzelmi kérdés itt Pápán. A második pohárkészlet visszakerülésekor is meglepődött a városvezetés, de ezt a mostanit is köszönik.
- Eddig a kastély területének mintegy húsz százaléka újult meg, a nyolcvan százaléka még hátra van. Bízunk abban, hogy az innen származó bármilyen tárgyat birtoklók minél nagyobb számban juttatják majd vissza ezeket azokat - fogalmazott a polgármester, majd hozzátette, a Nemzeti Múzeummal történő tárgyalások ügyében lényeges előrehaladás látható az Ősök Csarnoka festményeinek visszaadásával kapcsolatban. Most már csak néhány képhez ragaszkodik a Nemzeti Múzeum.
A város vezetői továbbra is várják azok jelentkezését, akiknek valamely a kastélyból származó tárgy van a birtokában és azt ajándékként vagy letétként rendelkezésre bocsátaná, gazdagítva ezzel a kiállítás anyagát.

Tóth Tamara

Galéria: